Hvad er naturvin?

Hvad er naturvin?

Hvis ikke har sovet de sidste 10-15 år har du sikkert hørt om naturvin. Naturvin er den ufiltrerede, utæmmede og rene udgave af, det vi kender som vin - altså gæret druesaft PUNKTUM. 
Læsning Hvad er naturvin? 2 minutter

Hvis ikke har sovet de sidste 10-15 år har du sikkert hørt om naturvin. Naturvin er den ufiltrerede, utæmmede og rene udgave af, det vi kender som vin - altså gæret druesaft PUNKTUM. 

Naturvin betragtes ofte som et opgør med konventionelt fremstillet vin. Helt i græsrodsbevægelsens natur, er der ikke nogen overordnet styring eller ensretning. Naturvin er et emne, der ofte er genstand for meget stærke holdninger og ikke mindst en god portion kritik af, at ingen reelt kan sige, hvad betegnelsen naturvin helt præcist dækker over. De fleste kan blive enige om, at det handler om at fremstille vin med så lidt manipulation, tilsætning og indblanding som muligt. Men naturvin er ikke en beskyttet betegnelse, og der er derfor heller ikke nogen officiel definition på kategorien, som håndhæves af en kontrolinstans på samme vis som fx ved økologi og biodynamik. 

Hvordan smager naturvin? 

I de fleste tilfælde ser eller smager naturvin ikke som en typisk (konventionel) vin. Faktisk smager nogle naturvine mere hen ad en syrlig og frisk øl eller ligefrem kombucha! 

Så hvad er "naturvin" overhovedet? 

Ifølge seneste udgave af “The Oxford Companion to Wine”: Druerne dyrkes typisk af små, uafhængige vinbønder. Druer er håndplukket fra bæredygtige, økologiske eller biodynamiske vinmarker. Vinen er gæret uden tilsat gær (dvs. kun den naturlige gør der er på driuens skind bruges). Ingen tilsætningsstoffer tilsættes under gæringen (gærnæringsstoffer osv.). 

Lidt eller ingen sulfitter tilsættes

Der er ingen officiel eller reguleret definition på naturvin. Så hvis nogen præsenterer dig for en naturvin, betyder det teknisk set ikke noget -  så spørg efter flere detaljer! 

Naturvin er lidt at betragte som "unplugged" vin 

Naturvine er kendt for deres mere funky, vildere, gærede udtryk og ofte et mere uklart fluidum. De er ofte mindre frugtige og med flere gær-toner i deres aromaprofil end en typisk konventionel vin, og dufter ofte næsten som yoghurt eller tysk Hefeweizen. Men hey faktisk er nogle naturlige vine ret rene og frugtige – so you never know... 

Se alle vinhuse hos cowine der laver naturvin her > 

Gratis levering

Sikker og gratis levering direkte fra vinbonden til dig

Nyt fra cowine & bønderne

Tilmeld dig her - og få nyt fra vinmagerne